Nettverkstjenester
Traffic shaping Skriv ut

trafikklysHar du lurt på hvorfor hastigheten noen ganger er dårligere enn den skal være når du har det travelt med å laste ned noe? Eller hvorfor lyden hakker i IP-telefonen?

Det kan være mange årsaker til forsinkelser på nettet, en av dem er at det er andre brukere på linja som bruker en del av kapasiteten.

Når en nettverksforbindelse deles mellom mange brukere uten noen form for styring eller begrensning, blir forbindelsen delt mer eller mindre likt mellom dem, uten hensyn til hva slags tjeneste hver enkelt benytter.

Dette betyr at viktige tjenester som IP-telefoni eller ekstern pålogging kan bli forstyrret eller forsinket pga. at f.eks fildeling eller videostreaming pågår over samme forbindelse.


Traffic shaping (båndbreddestyring) settes opp i gateway/ruter og man definerer der "kjøreregler" for trafikken på nettet.

Ved å gi hver enkelt type trafikk forskjellig prioritet, vil nødvendige tjenester kunne  få forkjørsrett foran “unyttige”.

Man kan også sette et tak på båndbredde til hver enkelt tjeneste, feks. allokere max 10% av forbindelsen til fildeling, og man kan tildele hver bruker et "tak" på båndbredde.


 
Brannmur Skriv ut

firewallVet du hva slags trafikk du slipper inn i nettverket ditt?

En brannmur settes opp i gateway/ruter og brukes for å sperre for uønsket trafikk til og fra nettet på utsiden (som regel internett).

Det er to hovedstrategier som kan benyttes ved oppsett av en brannmur mhp. trafikk innenfra og ut:

-I utgangspunktet tillate all trafikk og så sperre for uønskede porter/adresser
-I utgangspunktet sperre for all trafikk og så tillate de porter/tjenester man ønsker tilgang til.

Man kan f.eks tillate e-post, web og ftp og sperre for fildeling og andre tjenester.

Trafikk utenfra slipper ikke igjennom med mindre forbindelsen er opprettet fra innsiden, men man kan også forwarde (videresende) gitte adresse/portkobinasjoner til en angitt intern adresse.

F.eks. kan port 80 (http) videresendes til en webserver internt i nettverket.

 
Trådløse linker Skriv ut

p2pSitter du uten bredbånd mens naboen har?

Trenger du internett i hjemmekontoret i sidebygningen?

Eller har ønsker du å dele ADSL-forbindelsen din med bestemor på andre sida av dalen?

 

Dette kan løses ved å sette opp en trådløs link. Så sant sikten er fri og forholdene ellers ligger til rette fungerer dette over avstander på mange km, 5-10 km er ikke noe problem, flere titalls km er mulig med det rette utstyret. (Verdensrekorden er visstnok på hele 382 mellom to fjell i Venezuela, men det er et ekstremt tilfelle for test og ikke en permanent link).

Mangler du fri sikt kan vi sette opp en relestasjon som signalene sendes via. Relestasjonen må normalt ha tilgang til 230V strøm, evt 12/24V DC.
Forsyning fra solcellepanel/vindmølle er også et alternativ.

Trådløse linker kan også brukes til å bridge lokalnett som nevnt under Bridging av lokalnett, istedet for internett brukes da  linken til fremføring av forbindelsen. Med denne metoden er det kun hastigheten på linken som er begrensningen, man kan oppnå flere titalls Mbps over mange kilometer, avhengig av størrelsen på antennene.

 

 

 
Oppsett av nettverk Skriv ut

netdesignSkal du bare ha en enkelt PC på nett via ADSL?

Eller trenger du å koble sammen et større antall enheter og har behov for utvidede funksjoner som f.eks avansert ruting?

Trenger du trådløse soner i tillegg til kabling?

Re-Nett designer nettverket slik at det dekker akkurat dine behov, basert  på kvalitetskomponenter fra våre leverandører.

Funksjoner som brannmur, traffic shaping eller bridging av flere lokalnett settes opp i ruter/gateway etter behov.

 

 
Bridging av lokalnett Skriv ut

bridgeHar du to lokalnett på forskjellige steder du trenger å koble sammen?

Eller vil du gjerne ha hjemme-PCen inn i nettverket på kontoret?

Dette er fullt mulig.

Med det rette utstyret i begge ender kobler vi nettene sammen i en kryptert forbindelse over internett, slik at du har tilgang til alle nettverksressurser på den andre lokasjonen, som deling av disker og printere, intern mailserver etc.

Merk: hastigheten blir ikke bedre enn den dårligste opphastigheten til internett på en av sidene. Har du en 1500/300 ADSL-forbindelse på ene sida vil dette derfor ikke gå fort, men det vil virke!