Redding av slettede filer Skriv ut

RecycleBin

Skrekken:

Hvem har ikke opplevd det: Du skulle "bare rydde litt" på harddisken og vips- så fikk du slettet filer eller mapper du ikke skulle ha slettet. Har du da i tillegg tømt Recycle Bin (søppelbøtta) har du ikke lenger tilgang til de slettede filene.
Virus og annen skadelig programvare kan også gjøre ting på harddisken din som du ikke ønsker.

Det kan da se ut som alt håp er ute for dine uerstattelige filer, men nå gjelder det å holde hodet kaldt!

 

Redningen:

Mesteparten av filene finnes skjult på disken og kan sannsynligvis reddes, men det avhenger av at de ikke overskrives av andre data.
Det viktigste når en slik situasjon har oppstått er å ikke få panikk! Ikke gjør noe som helst mer, men overlat istedet maskinen til kompetent personell. Forsøker du å kopiere filer, tilbakestille Windows til et tidligere tilgangspunkt eller legge inn en gammel backup vil du høyst sannsynlig skrive over slettede data som da vil være tapt for alltid.

Slå straks av maskinen ved å holde av/på-knappen inne i en del sekunder til maskinen slukker helt, så unngår du at Windows eller programmer/tjenester får skrive noe til disk når du stenger ned. Windows bruker også disken selv når du ikke gjør noe, så slå den av! NB! Ikke la maskinen gå i dvalemodus, da lagrer den nåværende status til disk, noe som også kan overskrive data.

Lever så maskinen til oss for redning.
Vi henter fram slettede mapper og filer som ikke allerede er ødelagt, og plasserer disse på en egen katalog på disken, evt på DVD eller ekstern harddisk.

Om ønskelig/nødvendig setter vi PCen opp på nytt, se Oppsett av PC

Kontakt